Kako se z otroki pogovarjati o naravnih nesrečah?

Nasveti UNICEF-a za starše, vzgojitelje, učitelje in mladinske delavce ob neurjih in poplavah v Sloveniji

1. Osredotočite se na otroka, ne na stisko

Najprej preverite, ali se otrok želi pogovarjati o neurju ali poplavah, ki so vas prizadele ali je zanje izvedel iz medijev (ali drugih naravnih nesrečah). Naj otrok vodi pogovor. Ne pritiskajte nanj in ne poskušajte na vsak način razlagati, kaj se je zgodilo.

Nekateri otroci bodo morda z radovednostjo spregovorili o svojih skrbeh, medtem ko bo drugim to težko. Otroke samo opomnite, da se lahko z vami in drugimi zaupanja vrednimi odraslimi pogovorijo, kadar koli želijo.

Risanje, pripovedovanje zgodb in druge dejavnosti lahko pripomorejo k začetku pogovora. Ne zavračajte ali se izogibajte njihovim pomislekom, idejam, ne omalovažujte njihovih razmišljanj, idej, predlogov za rešitve – pohvalite jih: ‘zanimiv predlog’ ali ‘dobro razmišljaš’ ne pa ocenjevati njihovega razmišljanja ali se celo posmehovati njihovemu načinu razmišljanja in njihovim predlogom za rešitev situacije. Priznajte jim njihova čustva in jim zagotovite, da je naravno, da so zaradi teh stvari zaskrbljeni, žalostni ali prestrašeni.

2. Bodite iskreni, razložite resnico

Otroci imajo pravico do resničnih informacij o tem, kaj se dogaja v svetu, vendar so odrasli tudi odgovorni, da jih varujejo pred stisko. Uporabljajte jezik, primeren njihovi starosti, bodite pozorni na njihove reakcije in bodite občutljivi za njihovo stopnjo tesnobe.

Pri razlagi poiščite vire, ki so prilagojeni otrokom. Situacije razložite skozi otroške oči, pri čemer uporabljajte varne slike (ne fotografij, kjer ležijo trupla živali ali je viden utapljajoč človek) in razumljiv jezik.

Če ne poznate odgovora na njihova vprašanja, izkoristite to kot priložnost, da skupaj raziščete odgovore.

3. Ponudite zagotovilo

Otrokom povejte, da jih imate radi, in jih spomnite, da odrasli v njihovem življenju delajo vse, kar je v njihovi moči, da jih ohranijo varne. Lahko si ogledate pozitivne, vesele fotografije gasilcev ali civilne zaščite.

Načrtujte, da boste z njimi preživeli več časa, saj bodo tako veliko lažje in hitreje preboleli stisko in tesnobo. Otroci so prožni in polni upanja.

4. Pomagajte otrokom, da se vrnejo k običajni rutini.

Iz našega dela na terenu vemo, da je za otroke, ki jih je prizadela nesreča, izjemno pomembno, da se vrnejo k igri in učenju, da lahko ponovno pridobijo občutek normalnosti in rutine.

Pomagajte otroku, da si povrne občutek normalnosti, tako da ga spodbujate k dejavnostim, ki jih veselijo, kot so igranje s prijatelji, branje in risanje.

5. Pokažite jim vse dobre ljudi, ki se trudijo pomagati

Pomembno je, da otroci vedo za dejanja poguma, velikodušnosti in prijaznosti običajnih ljudi, ki poskušajo pomagati družinam, ki so jih prizadele naravne nesreče.

Deljenje zgodb o prostovoljnih prvih posredovalcih, voditeljih skupnosti in občanov, ki v teh dneh nesebično pomagajo prizadetim, je lahko tolažilno in pomirjujoče.

6. Pokažite jim, kako lahko pomagajo

Pogovor z otroki in prikaz, kako lahko pomagajo drugim, jih lahko opolnomoči in je pomemben korak k povrnitvi samozavesti. V kolikor boste darovali za prizadete v poplavah, lahko otroku to tudi poveste in razložite, da je medsebojna pomoč zelo pomembna, saj nam omogoča občutek varnosti in občutek, da tudi v nesrečah nismo sami, temveč lahko takoj dobimo pomoč.

7. Poskrbite zase

Otrokom boste lahko bolje pomagali, če se boste tudi sami dobro počutili. Otroci bodo zaznali vaš odziv na novico, zato jim pomaga, če vedo, da ste mirni.  

Če ste zaskrbljeni ali razburjeni, si vzemite čas zase in se obrnite na druge odrasle družinske člane, prijatelje in zaupanja vredne ljudi v vaši skupnosti. Če potrebujete dodatno pomoč, stopite v stik z organizacijo ki vam lahko nudi psihosocialno pomoč. Pomembno je, da se pomirite, saj lahko le na tak način pomagate otroku ohranjati ravnovesje in pozitiven odnos do življenja.

Najdite si čas, četudi zgolj trenutek, za stvari, v katerih uživate, in se pridružite otrokom pri igri. Ostanite optimistični in ne stresajte svojih skrbi nad otroka. Prav tako poskrbite, da se v prisotnosti otroka ne prepirate o nastali situaciji, škodi, iskanju rešitev. Optimizem in pozitivno vzdušje lahko otrokom prihrani travmatično doživljanje izkušnje. Skupaj ohranjajte čimbolj pozitivno vzdušje, saj je prijetno domače vzdušje izjemno pomembno za otrokovo dobro splošno počutje in občutek varnosti.

Slovenska fundacija za UNICEF

Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

t: +386 1 58 38 086

m: +386 31 510 200